کنکور اینفو

بروزترین و برترین سایت کنکوری کشور

رشته آمار

رشته آمار

مجموعه کارشناسی رشته آمار یکی از رشته های علوم پایه محسوب می‌شود که در کنکور سراسری زیر مجموعه رشته ریاضی و فیزیک است. این رشته در بسیاری از دانشگاه های بزرگ ایران تدریس شده و اساتید فوق‌العاده باتجربه‌ای نیز در کشور ما در دسترس هستند. البته به جهت نیاز به علم ریاضی قوی و مغزی خلاق برای بررسی و تجزیه و تحلیل اطلاعات، تقاضا برای این رشته مانند سایر رشته های مهندسی خیلی زیاد نیست. البته این موضوع باعث شده تا بازار کار مناسبی نیز برای رشته آمار وجود داشته باشد. همچنین این امر شرایط پذیرش در رشته آمار را نیز برای علاقمندان به این رشته بهتر می‌نماید. در این مقاله به معرفی صفر تا صد رشته آمار می پردازیم.

معرفی رشته آمار

علم آمار به زبان ساده، پیشگویی براساس اعداد و ارقام است. به عبارت دیگر یک آماردان می تواند براساس مجموعه اطلاعات عددی و بر مبنای مدل های ریاضی و مدل های نظریه احتمال، پیشگویی کند؛ یعنی به یاری اطلاعات گذشته، نحوه رفتار یک فرآیند را پیشبینی نماید.

از همین رو می توان گفت که علم آمار نتیجه گیری از جزئیات و یا رسیدن از جزء به کل است. کار علم آمار کمک به تفکر علمی است و آمارشناس کسی است که مشاهده می کند و اطلاعاتی به دست می آورد و سپس با اطلاعات به دست آمده، اتفاقات و حوادث را پیش بینی می کند. 

توانایی های لازم برای ورود به رشته آمار

شته آمار زیر گروه رشته ریاضی است و برای رسیدن به موفقیت در این رشته ، آمارگر باید معمولاً ترکیبی منحصر به فرد از مهارت های فنی ، تحلیلی و رهبری را داشته باشد. این مهارت ها شامل:

مهارت های تحلیلی: قبل از هر چیز ، آمارگر ها باید در تحلیل آماری متخصص باشند. آنها باید دقت لازم را برای شناسایی الگوهای و ناهنجاری های داده ها داشته باشند.

مهارتهای فنی: برای جمع آوری و دستکاری داده هایی که عملکرد آنها را آگاه می کند ، آمارگر ها باید از سیستم های رایانه ای، الگوریتم ها و سایر فناوری ها استفاده کنند، به این معنی که مهارت فنی بسیار مهم است.

مهارت های ارتباطی: اگرچه آمارشناسان متخصص در ریاضیات و آمار هستند، اما باید مهارت های ارتباطی قوی نیز به نمایش بگذارند تا بتوانند یافته های تحلیل خود را با دیگران در سازمان خود ارتباط برقرار کنند. این شامل هر دو ارتباط کلامی و کتبی و همچنین امکان ارائه داده به روشی آسان و قابل درک است.

مهارت های رهبری: آمارگر های واقعاً مؤثر باید بتوانند به طور جدی به داده هایی که از طریق نظر سهامداران و مدیران کلیدی تجزیه و تحلیل می کنند فکر کنند. یادگیری مانند یک رهبر می تواند به آمارشناسان کمک کند تا روندها و نقاط داده را شناسایی کنند که می تواند در سازمان هایشان تغییر بزرگی ایجاد کند.

ضریب دروس برای ورود به رشته آمار

رشته آمار و کاربردها  در زیرگروه یک گروه آزمایشی ریاضی قرار دارد و درس های ریاضی و فیزیک مهم ترین درس های تخصصی برای این رشته هستند. ضریب دروس اختصاصی کنکور ریاضی برای رشته آمار و کاربردها عبارتند از؛

ریاضی با ضریب ۴

فیزیک با ضریب ۳

شیمی با ضریب ۲

برای قبولی در رشته آمار درس های دبیرستان مثل ریاضیات، حسابان ۱ و ۲، ریاضی عمومی ۱ و ۲ مفید هستند و مقدمه ای برای رشته آمار در دوران دانشگاه هستند. پس باید توجه کنید که اگر در این دروس به اندازه کافی قوی هستید یا به ریاضیات علاقه زیادی دارید، رشته آمار را انتخاب کنید در غیر این صورت دشواری های درس ریاضی شما را خسته خواهد کرد.

دوره تحصیل کارشناسی رشته آمار و کاربردها

دوره تحصیل رشته آمار و کاربردها ۴ ساله و معادل ۸ ترم تحصیلی است و ۱۶ هفته را شامل می شود. دانشجویان دوره کارشناسی رشته آمار و کاربردها موظف به گذراندن ۱۳۶ واحد درسی هستند. واحدهای درسی دوره تحصیلی آمار و کاربردها عبارتند از؛

دروس عمومی: ۲۲ واحد

دروس پایه: ۲۲ واحد

دروس تخصصی: ۷۸ واحد

دروس اختیاری: ۱۲ واحد

پروژه: ۳ واحد

دروس عمومی آمار

دو درس از دروس مبانی نظری اسلام

یک درس از دروس اخلاق اسامی

یک درس از دروس انقلاب اسلامی

یک درس از تاریخ و تمدن اسلامی

یک درس از دروس آشنایی با منابع اسلامی

ادبیات فارسی

زبان عمومی

تربیت بدنی ۱

تربیت بدنی ۲

دروس پایه آمار

ریاضی‌ عمومی‌

مبانی‌ اقتصاد

مبانی‌ جامعه‌ شناسی‌

مبانی‌ جمعیت‌ شناسی‌

فیزیک‌ پایه‌

 آمار و احتمال‌

روش‌های‌ آماری‌

مبانی‌ ریاضی‌.

دروس تخصصی آمار

ریاضی‌ برای‌ آمار

جبر خطی‌ برای‌ آمار

آنالیز ریاضی‌

مبانی‌ کامپیوتر و برنامه ‌نویسی‌ 

احتمال‌ و کاربرد آن‌

 آمار ریاضی‌

روش‌ های‌ ناپارامتری‌

رگرسیون‌

 طرح‌ آزمایش ‌ها

 روش‌ های‌ نمونه‌ گیری‌

فرآیند های‌ تصادفی‌

سری ‌های‌ زمانی‌

زبان‌ تخصصی‌

روش‌ های‌ پیشرفته‌ آماری‌

روش ‌های‌ چند متغییری‌ گسسته‌

روش ‌های‌ چند متغییری‌ پیوسته‌

 محاسبات‌ آماری‌ با کامپیوتر

کنترل‌ کیفیت‌ آماری‌

 پروژه‌

دروس تخصصی اختیاری آمار

احتمال ۲

روش های نمونه گیری ۲

طرح آزمایش ها ۲

روش های چند متغیره پیوسته ۱

کنترل کیفیت آماری

محاسبات آماری

پروژه کارشناسی آمار و کاربردها

مباحثی در آمار و کاربرد ها

دانشگاه های پذیرنده رشته آمار و کاربردها

دانشگاه اصفهاندانشگاه الزهرا (س) – تهران (ویژه خواهران)
دانشگاه بوعلی سینا – همداندانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) – قزوین
دانشگاه تبریز
دانشگاه تهران
دانشگاه جهرمدانشگاه خلیج فارس – بوشهر
دانشگاه زنجاندانشگاه رازی – کرمانشاه
دانشگاه سمناندانشگاه شهید بهشتی – تهران
دانشگاه شهید باهنر – کرماندانشگاه شهید چمران – اهواز
دانشگاه شیرازدانشگاه صنعتی اصفهان
دانشگاه صنعتی خاتم  الانبیاء (ص) – بهبهاندانشگاه علامه طباطبایی – تهران
دانشگاه فردوسی مشهددانشگاه فسا
دانشگاه قمدانشگاه کاشان
دانشگاه کردستان – سنندجدانشگاه کردستان – سنندج (محل تحصیل دانشکده علوم پایه فنی و مهندسی بیجار)
دانشگاه گلستان – گرگاندانشگاه گیلان – رشت
دانشگاه گیلان – رشتدانشگاه لرستان – خرم آباد
دانشگاه مازندران – بابلسردانشگاه محقق اردبیلی – اردبیل
دانشگاه یزددانشگاه ملایر
انشگاه ولی عصر(عج) – رفسنجاندانشکده با آزمون و کامپیوتر خوانسار

مزایا و معایب رشته آمار

رشته آمار و کاربردها علی رغم فواید و کاربردهایی که در سازمان ها و موسسات دارد، در ایران به خوبی معرفی نشده، مردم آن را می شناسند اما با کاربردهای آن آشنا نیستند. به همین دلیل بسیاری از فارغ التحصیلان رشته آمار در شغل هایی نامرتبط با مدرک تحصیلی خود کار می کنند. اما با وجود این مسائل همچنان امکان استخدام و کار در بخش های اداری دولتی و خصوصی وجود دارد.

درس های دانشگاهی رشته آمار و کاربردها به گونه ای است که آموزش های لازم را به صورت تئوری به طور کامل به دانشجویان آمار می آموزند اما کسب مهارت و تجربه منوط به کار عملی است.

گرایش‌های این رشته در مقطع کارشناسی ارشد

آمار ریاضی (نظری): این گرایش بر مبنای توسعه نظری و تئوریک رشته بنا شده و اگر فردی در درس‌های آمار ریاضی ۱ و آمار ریاضی ۲ و روش‌های آماری موفق عمل کند، می‌تواند در این گرایش به تحصیل ادامه دهد. گرایش آمار ریاضی در ایران مقطع دکتری نیز دارد و می‌توان در مقطع دکتری آن نیز ادامه تحصیل داد. ظرفیت گرایش آمار ریاضی بیشتر از سایر گرایش‌ها است و دانشگاه‌های آزاد و پیام نور نیز در این گرایش ظرفیت دارند.

آمار اقتصادی و اجتماعی: این گرایش بر مبنای کاربرد آمار در علوم دیگر شکل‌ گرفته است و افرادی که در درس‌هایی مثل رگرسیون و طراحی آزمایش موفق بوده‌اند، در آن عملکرد بهتری دارند. این گرایش در ایران مقطع دکتری ندارد.

آمار بیمه (اکچواری): این گرایش بر مبنای کاربرد آمار در علوم بیمه بنا شده و ظرفیت بسیار محدودی در ایران دارد. همچنین مانند گرایش آمار اقتصادی و اجتماعی در ایران دکتری ندارد.

آمار زیستی: این گرایش تحت نظر وزارت بهداشت است و بر مبنای کاربرد آمار در علوم زیستی و پزشکی بنا شده است و در دانشکده‌های پزشکی تدریس می‌شود. امکان ادامه تحصیل در مقطع دکتری گرایش آمار زیستی نیز در ایران فراهم است.

آمار رسمی: این گرایش به تازگی ایجاد شده و فعلاً فقط در دانشگاه علامه طباطبایی دانشجو می‌پذیرد. آمار رسمی در مورد اطلاعات و آماری است که توسط دولت یا مراجع ذی‌صلاح در چارچوب قوانین کشور تولید و منتشر می‌شوند و از آن‌ها در امور مدیریتی کشور بهره می‌گیرند. آمار رسمی بر جمع‌آوری اطلاعات و تولید اطلاعات متکی است و مواردی مثل بی‌پاسخی در آن تحلیل می‌شود.

علم داده: به تازگی چند دانشگاه در مقطع کارشناسی ارشد، برای گرایش علم داده سرفصل ارائه داده که مورد قبول وزارت علوم واقع شده و رشته علم داده (ریاضی کاربردی) پذیرش دارند. واضح است که چنین رشته‌ای، مبتنی بر یادگیری الگوریتم‌های بهینه‌سازی و کاربرد علم آمار برای مسئله‌های با مقیاس بزرگ یا همان «مه‌داده» (Big Data) خواهد بود.

بازار کار رشته آمار

فعالیت یک فارغ التحصیل رشته آمار تا حدودی به گرایش و مقطع تحصیلی بستگی دارد. اما به طور کلی دانش‌آموختگان این رشته می‌توانند در همه مراکز یا موقعیت‌های شغلی که با جمع‌آوری، تجریه و تحلیل آمار و اطلاعات سر و کار دارند، فعالیت کنند. درآمد این رشته نیز با توجه به زمینه کاری، مقطع تحصیلی، دانش عمومی و پشتکار متفاوت است و نمی‌توان میزان دقیق آن را تخمین زد.

زمینه کاری رشته آمار

فارغ‌التحصیلان این رشته در زمینه‌های زیر فعالیت دارند:

تعیین قیمت محصول

طراحی آزمایش در تولیدات جدید و بهبود تولید

کنترل کیفیت آماری صنایع و سازمان‌‌ها

تعیین ریسک و میزان بازگشت سرمایه

تهیه و تحلیل آمار دولتی و رسمی در زمینه‌های مختلف مانند جمعیت، هزینه‌های مصرفی، بیکاری

تولید و بهینه‌سازی نرم‌افزارهای آماری

تحلیل داده و کاربردهای روش‌های آماری در علم داده

طراحی روش نمونه‌گیری و روش اجرای آن در تحقیقات و پژوهش‌ها

دفاع ملی (دقت سلاح و استراتژی دفاع)

مشاور علمی در رشته‌های مختلف

بررسی داده‌های اپیدمیولوژیک

مشاوره پروژه‌ها و تحقیقات دانشگاهی و پایان‌نامه‌ها

مشاوره استراتژی سازمانی و تجاری

مشاغل رشته آمار

سازمان‌های برنامه و بودجه

مرکز آمار ایران

بانک‌ها

کارخانه‌ها

واحدهای آماری

اداره بیمه

تدریس در مدارس و دانشگاه

بازار بورس و سرمایه

موسسات و پژوهشگاه‌های تحقیقات زیستی و اپیدمیولوژیک

سرشماری جمعیت و آمار

نفوس و مسکن

سازمان محیط زیست

جهاد کشاورزی

فرهنگ و ارشاد اسلامی کشور

سازمان امور دارایی

شرکت‌های فناوری اطلاعات

صنایع دارویی

آموزش و ادامه تحصيل

اکثر مشاغل آماري نياز به مدرک در رشته رياضيات يا آمار دارند.تدريس و تحقيقات در مراکز آموزش عالي نيز نيازمند درجه کارشناسي و ترجيحا دکتراي آمار ميباشد. در بخش تحقيقات صنعتي، مدرک کارشناسي ارشد و تجربه کاري چند ساله از موارد مورد نياز براي شروع به کار مي باشد.


دوره هاي مورد نياز مختص علم آمارشامل حساب ديفرانسيل و انتگرال، روشهاي آماري، مدلسازي رياضي و حساب احتمالات مي باشد.دوره هاي اضافي شامل جبر خطي، طرح و تجزيه و تحليل آزمايشات، آناليز چند جانبه کاربردي وآمار رياضي است. تنها پيش زمينه اي که براي موفقيت در رشته آمار ضروري است، داشتن رياضيات قو ي ميباشد. از آنجائيکه رايانه کاربرد وسيعي در امور آماري دارد، داشتن زمينه اي قوي د ر علم رايانه شديدا توصيه ميشود. فراگيري علوم مهندسي و فيزيکي در مشاغلي که با کيفيت وبهبود توليد همراه هستند، مفيد مي باشد.

در مشاغلي که با آزمايش محصولات دارويي يا کشاورزي سرو کار دارند، داشتن پيش زمينه درعلوم زيست شناسي، شيمي و بهداشت مهم ميباشد. گذراندن دوره هاي اقتصاد و تجارت براي مشاغلي که با بازاريابي و تحليل ها و پيش بيني هاي تجاري همراهند، کمک کننده به نظر مي رسد. برخورداري از مهارت هاي ا رتباطي براي آمارگران آينده که در صنايع مشغول به کارمي شوند و بايد موضوعات تکنيکي را براي افرادي که در آمار سر رشته ندارند شرح دهند مهم مي باشد. آشنايي با تجارت و اقتصاد براي افرادي نيز که قصد کار در مشاغل خصوصي را داشته باشند با ارزش است. داشتن مدرک بالاتر فرصت هاي پيشرفت را فراهم مي کند. دارندگان مدارک فوق ليسانس و دکتري معمولا به شکل مستقل قادر به کار بوده و براي به عهده گرفتن امور تحقيقاتي و ايجاد روش هاي آماري صلاحيت لازم را کسب کرده و يا بعد از چندين سال تجربه در بخش هاي خاص سمت مشاور آماري را بر عهده مي گيرند.

پیج اینستاگرام :
koknkur.info.officia

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا
Scroll to Top