در این مطلب به بررسی نقش عوامل محیطی در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان کنکوری و رابطه آن با موفقیت تحصیلی خواهیم پرداخت و توصیه هایی را در جهت بهبود عملکرد دانش آموزان ارائه خواهیم داد .
کنکور و موفقیت در آن از چالش های بزرگ پیش روی دانش آموزان است که عوامل متعددی در کسب موفقیت در آن تاثیر گذار است .
به طور کلی دو عامل مهم بر پیشرفت تحصیلی ، اثر گذار است که به شرح زیر است :
- ژنتیک یا وراثت
- عوامل محیطی
در این مطلب قصد داریم که نقش عوامل محیطی را بر روی پیشرفت تحصیلی دانش اموزان به خصوص دانش آموزان کنکوری مورد بررسی قرار دهیم .
مهمترین عوامل محیطی موثر در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان را می توانید در جدول زیر مشاهده کنید :
ردیف | عوامل محیطی موثر در پیشرفت تحصیلی |
۱ | خانواده |
۲ | دوستان و همسالان |
۳ | وضعیت اقتصادی |
۴ | طبقه اجتماعی |
۵ | عوامل آموزشی |
۶ | عوامل فرهنگی |
۷ | پیشرفت علوم و تکنولوژی |
۸ | رسانه و وسایل ارتباط جمعی |
در ادامه مطلب به بررسی هر کدام از این عوامل خواهیم پرداخت و توضیحات مفیدی را در رابطه با نقش هر یک از عوامل محیطی موثر در پیشرفت تحصیلی ارائه خواهیم داد .
نقش عوامل محیطی : ۱- خانواده
همانطور که می دانیم خانواده اولین نهاد زندگی اجتماعی است که فرد در آن رشد و پرورش پیدا می کند ؛ نهادی که شاکله و اساس شخصیت و آینده فرد در آن پایه ریزی می شود .
یکی از عوامل بسیار مهم و کمک کننده در رشد و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان کنکوری ، چگونگی رفتار ، واکنش و ارتباط والدین با فرزندان است .
نوع برنامه ریزی و رابطه دانش آموزان با والدین میتواند تاثیر بسزایی در رشد تحصیلی فرزندان داشته باشند.
آماده سازی امکانات و مهیا کردن شرایط مساعد ، هم از لحاظ اقتصادی و هم از لحاظ روانی و عواطفی ، از وظایف اصلی والدین بوده که نقش مهمی را در موفقیت تحصیلی فرد ایفا می کند .
چنان چه والدین بتوانند از جهات مختلف ، مثلا از لحاظ اقتصادی ، فرهنگی ، روانی و … شرایط مناسب و مطلوبی رابرای کودک فراهم کنند ؛ می توانند موفقیت تحصیلی دانش آموزان خود را تا حدودی تضمین کنند .
نقش عوامل محیطی : ۲- دوستان و همسالان
بعد از خانواده ، بیشترین گروهی که فرد با آن ارتباط برقرار می کند ، گروه دوستان و همسالانش است .
نوع دیدگاه و نگرشی که دوستان آن را دنبال می کنند و به آن معتقد هستند نقش بسیار مهمی را در پیشرفت تحصیلی فرد ایفا می کند .
به گونه ای که در پاره ای از مواقع ، شاید بتوان تاثیر دوستان و همسالان بر عقیده و افکار فرد را بیشتر از نقش خانواده در نظر گرفت و میزان تاثیر گذاری آنان بر عملکرد وی را بیشتر از والدین دانست .
بنابراین در طول دوران مدرسه و تحصیل ، امر دوست یابی و وارد شدن به گروه هایی که به امور درسی و کسب موفقیت های تحصیلی اهمیت بسیار می دهند ؛ می تواند نقش مستقیمی را در آینده تحصیلی و شغلی فرد ایفا کند .
چه بسا که بسیاری از دانش آموزان با وارد شدن به فرقه ها و گروه های دوستی که هیچ اهمیتی به تحصیلات و موفقیت های درسی نمی دهند ، آینده شغلی و تحصیلی خود را به مخاطره انداخته اند .
در این جا نقش خانواده در جهت نظارت بر گروه همسالان و دوستان بسیار پر رنگ است .
نقش عوامل محیطی : ۳- وضعیت اقتصادی
یکی از عوامل بسیار مهم در پیشرفت تحصیلی و کسب موفقیت های درسی ، وجود وضعیت اقتصادی مطلوب و همچنین داشتن رفاه و امکانات مادی است .
دانش آموزانی که در خانواده های کم بضاعت مشغول به تحصیل هعستند ، تمایل دارند که هر چه سریعتر وارد بازار کار بشوند و به حقوق مادی دست پیدا کنند .
به همین جهت مطالعات نشان نداده اند که موفقیت تحصیلی در خانواده های محروم با وضعیت مالی ضعیف ، چندان جایگاه پررنگی دارد .
چرا که تحصیل و کسب موفقیت در آن ، مستلزم پرداخت هزینه هایی است که شاید از عهده برخی از خانواده ها و جوامع بر نیاید .
به گونه ای که در جوامع کمتر توسعه یافته و همچنین کشور های با وضعیت اقتصادی ضعیف ، مشاهده می کنیم که امور مربوط به تحصیل و برنامه ریزی جهت آینده شغلی دانش آموزان ، در اولویت های بعدی قرار دارند .
بنابراین توجه به وضعیت اقتصادی و فراهم کردن امکانات مالی ، می تواند در پیشرفت تحصیلی بسیار تاثیر گذار باشد .
نقش عوامل محیطی : ۴- طبقه اجتماعی
نقش طبقه اجتماعی و سبک زندگی فرد می تواند در انتخاب رشته تحصیلی و اهداف تحصیلی در آینده بسیار مهم باشد .
در واقع خانواده های مرفه و جوامع پیشرفته ، از نظر امکانات مالی و اقتصادی می توانند شرایط مناسبی را برای پیشرفت دانش آموز فراهم کنند .
دانش آموزانی که در طبقات اجتماعی بالاتری و مرفه تری زندگی می کنند ؛ اهداف بزرگتر و تلاش های بیشتری را جهت امروز تحصیلی و شغلی خود دارند در حالی که در طبقات اجتماعی ضغیف تر ، ورود سریعتر به بازرار کار در اولیت است .
نقش عوامل محیطی : ۵- عوامل آموزشی
مهم ترین عامل در تعیین اهداف و پیشرفت تحصیلی دانش اموز ، مدرسه و عوامل آموزشی است .
در مورد انتخاب رشته صحیح و انتخاب واحد های درسی اصولی ، نقش مدرسه و مشاور مدرسه بسیار اهمیت دارد تا بتوانند دانش آموزان را در مسیر درستی هدایت کنند و در این جهت آگاهانه به دانش آموز یاری دهند .
تا وقتی که امکانات تحصیلی مدرسه به قدر کافی و در سطح مطلوبی باشد ؛ پیشرفت تحصیلی دانش آموز در چنین محیط و مکانی تضمین خواهد شد .
اگر دانش آموزی در محیطی مشغول به تدریس باشد که از لحاظ آموزش معلمان و کیفیت امکانات مدرسه ؛ در سطح قابل قبول و استانداری نباشد ، نمی توان به پیشرفت تحصیلی وی امیدوار بود .
نقش عوامل محیطی : ۶- عوامل فرهنگی
عوامل فرهنگی جامعه ، در جهت گیری تحصیلی دانش آموزان موثر است .
مثلا برخی از کشور ها ممکن است به تحصیل و ارتقای سطح علمی افراد ، اهمیت بسیاری قائل باشند و در جهت آن برنامه ریزی های بلند مدت زیادی را ترتیب بدهند ، در حالی که در جوامع دیگر اشتغال پر درآمد بیشتر از ارتقای سطح علمی اهمیت داشته باشد .
در این زمینه مشاور باید به تمام عوامل به ویژه استعداد و ظرفیت ذهنی دانش آموز توجه داشته باشد و او رابه سمت هدف های تحصیلی مناسب با فرهنگ جامعه سوق بدهد .
نقش عوامل محیطی : ۷- پیشرفت علوم و تکنولوژی
با پیشرفت علوم و امور مربوط به تکنولوژی ، رشته های تحصیلی جدیدی ایجاد می شوند که غالبا در بازار کار متقاضی بیشتری را دارند .
در این مورد باید رشته های جدید و میزان توسعه آن در آینده را در نظر گرفت و میزان پیشرفت آن ها را در آینده لحاظ کرد .
در واقع وظیفه مشاور و سایر عوامل محیطی ، در این مورد این امر است که با توجه به استعداد ها و علایق فرد ، دانش آموز را به سمت این رشته ها سوق بدهند تا فرد بتواند موفقیت بیشتری را در آینده شغلی و کاری داشته باشد .
نقش عوامل محیطی : ۸- رسانه و وسایل ارتباط جمعی
وسایل ارتباط جمعی که در موفقیت و پیشرفت تحصیلی دانش اموزان موثر است به شرح زیر است :
- کتاب ها
- روزنامه ها
- مجلات
- تلوزیون
- اینترنت
- و …
تمامی این ابزار ها و رسانه ها در ایجاد نگرش و سوگیری افراد در جهت رشته های تحصیلی مورد نیاز جامعه و کسب موفقیت تحصیلی اثر گذار هستند .