اهمیت حافظه در جایگاه اجتماعی و موفقیت هایی که بدست میاورید انکار ناپذیر است.
با داشتن یک حافظه قدرتمند، زودتر یاد میگیرید، سریع تر به یاد میآورید و سرعت عملکرد مغزتان بیشتر از بقیه خواهد بود.
حافظه بیشتر از ذاتی بودن محصول یک تلاش آگاهانه در جهت یادگیری بیشتر است.
حافظه، فرآیندی متغیر است که با کارهایی که ما در طول زندگیمان انجام می دهیم دائماً در حال تغییر است.
هر چه حافظه قوی تری داشته باشید زمینه های موفقیت بیشتری پیش روی شماست.
به یاد داشته باشید که رسیدن به موفقیت های بزرگ مستلزم داشتن حافظه ای قدرتمند است.
همه ما به حافظه قوی و پرورش یافته نیاز داریم تا گام های موفقیت را محکم تر برداریم و در جهت تحقق رویاهای خود قدم برداریم.
شما داوطلبان کنکوری نیز در مسیر آمادگی برای شرکت در آزمون سراسری نیاز به پرورش حافظه و تقویت آن دارید تا بتوانید در این مسیر از همه ظرفیت آن بهره مند شوید.
پیش از یادگیری روش های تقویت حافظه ابتدا با انواع حافظه آشنا شوید.
انواع حافظه
۱ ) حافظه حسی : در حافظه حسی، اطلاعات از طریق حواس ما مثل دیدن یا شنیدن وارد مغز ما میشود که مدت باقی ماندن آن در ذهن چند ثانیه بیشتر نخواهد بود.
۲ ) حافظه کوتاه مدت : این حافظه مدت زمان بیشتری اطلاعات را در مغز نگه داری میکند و این زمانی است که ما با دقتِ آگاهانهِ بیشتری به وقایع توجه میکنیم. این اطلاعات مدت زمان حدود ۲۰ تا ۳۰ ثانیه در ذهن باقی خواهد ماند و اگر تکرار شود وارد حافظه بلند مدت خواهد شد و در غیر این صورت از حافطه پاک خواهد شد.
۳ ) حافظه بلند مدت : در این حافظه اطلاعات، مدت زمان بیشتر و شاید همیشگی در مغز باقی میماند (انتقال مفاهیم به این حافظه نیاز به تکرار و تمرین مداوم دارد).
روش های تقویت حافظه
اگر به دنبال تقویت حافظه و پرورش آن هستید در ادامه همراه ما باشید.
هدف ما از ارائه راهکارهای تقویت حافظه این است که در کمترین زمان، بیشترین مطلب را به مدت طولانی تری در ذهن خود نگه داریم.
۱) ذهن آرام
با ذهنی آرام مطالعه کنید.
سعی کنید زمان مطالعه تمام ظرفیت ذهنی خود را به مطلبی که می خوانید اختصاصی دهید تا حافظه شما فقط به پردازش همان مطلب بپردازد.
قبل از شروع مطالعه هر مسئله ای غیر از درس که ذهن شما را درگیر کرده است را در برگه ای یادداشت کنید تا حداقل در ساعات مطالعه خود به آن موضوع فکر نکنید.
همین مسئله سبب می شود تا آنچه را که مطالعه می کنید مدت زمان بیشتری در حافظه شما بماند و سپس به حافظه بلند مدت منتقل شود در غیر این صورت آنچه را که خواندید فقط دقایق کوتاهی در حافظه کوتاه مدت شما باقی می ماند و سپس فراموش می شود.
۲) شناخت خود
توانایی های خود را بشناسید.
شناخت توانمندی ها و ویژگی های فردی خود سبب می شود تا بهتری زمان / مکان / حالت روحی روانی و جسمانی را برای مطالعه انتخاب کنید.
زمانی که در بهترین حالت خود قرار داشته باشید حافظه شما ظرفیت بیشتری برای نگهداری آنچه که مطالعه می کنید دارد.
۳) تمرکز
متمرکز درس بخوانید.
زمانی برای مطالعه انتخاب کنید که ذهن شما در بالاتری سطح از تمرکز قرار دارد.
تمرکز و توجه به آن چه که مطالعه می کنید سبب می شود مطالب مدت زمان بیشتری در ذهن شما بماند و سپس به حافظه بلند مدت منتقل می شود و هر زمان که بخواهید می توانید از آن استفاده کنید.
برای یادگیری راهکارهای افزایش تمرکز کلیک کنید
۴) استفاده از حافظه تصویری
برای تقویت حافظه بلند مدت از حافظه تصویری کمک بگیرید.
زمانی که شما از حافظه تصویری خود استفاده می کنید (برای مثال به خاطر سپردن یک تصویر در کتاب زیست شناسی کنکور) نیم کره راست مغز شما فعال می شود و همین امر سبب می شود مطالب مدت زمان بیشتری در حافظه باقی بمانند.
استفاده خلاقانه از حافظه تصویری در تقویت حافظه بسیار موثر است.
۵) از مغز خود کار بکشید (ذهن خود را به چالش بکشید)
مغز خود را تمرین دهید تا پرورش داده شود.
همان طور که جسم به وسیله ورزش و تمرین پرورش داده می شود، فعالیت ها و تمرین های ذهنی نیز در تقویت حافظه و ظرفیت ذهن شما بسیار موثر هستند.
تکرار، سادهترین راهکاری است که در یادآوری هر چیزی مؤثر است
یادگیری مهارت های جدید/ بازی های ذهنی مانند جدول و شطرنج و پازل/ تصویر سازی های خلاقانه از جمله تمرین های ذهنی هستند که می توانید برای تقویت حافظه از آن ها استفاده کنید.
۶) استراحت
مغز ما همانند جسممان به استراحت نیاز دارد.
استفاده مداوم و بی وقفه از ظرفیت حافظه سبب خستگی ذهنی شما و عدم کارایی لازم می شود.
برنامه ریزی درسی خود را به گونه انجام دهید که پس چند دقیقه یادگیری مداوم دقایقی را به استراحت و ریکاوری ذهن اختصاص دهید.
برای مثال می توانید پس از ۳۰ دقیقه مطالعه مفید و بی وقفه ۵ دقیقه استراحت کنید.
۷) اصلاح فرآیند خواب
بر اساس تحقیقات انجام شده توسط متخصصین این امر داشتن ۸ ساعت خواب مفید قدرت حافظه بلند مدت شما را برای یادگیری افرایش می دهد.
خواب مفید علاوه بر رفع خستگی جسمانی، خستگی ذهنی شما را رفع می کند تا ذهن شما مجددا به صورت آزادانه و با تمام ظرفیت به پردازش آن چه که می خوانید بپردازد.
۸) علاقه
سعی کنید مطالعه خود را از دروسی که به آن ها علاقمند هستید شروع کنید.
تحقیقات انجام شده در این زمینه نشان می دهد که اگر محتوایی که به آن علاقمند هستید وارد حافظه شوند ظرفیت آن برای پذیرش سایر مفاهیم نیز بیشتر خواهد شد.
اگر داوطلب کنکوری هستید سعی کنید به همه دروس علاقمند باشید زیرا برای کسب بهترین نتیجه نیاز به بهترین عملکرد در تمام دروس دارید و چه بهتر که با استفاده از این روش مطالعه (مطالعه با علاقه و اشتیاق به یادگیری بیشتر) حافظه خود را تقویت کنید.
۹) درک
حافظه شما توانایی بیشتری در نگه داری مفاهیمی که درک می کنید دارد و هر چه از این جنبه آن بیشتر استفاده کنید در تقویت حافظه خود گامی مور برداشته اید.
مطلبی را که یاد می گیرید درک کنید و آنچه را که درک کردید یادداشت کنید تا حافظه تصویری شما نیز در پردازش و نگه داری آن به شما کمک کند.
اگر با مطلبی روبرو می شود که فهم و درک جملات آن برای شما دشوار است سعی کنید به وسیله خلاصه نویسی کلید واژه های آن را استخراج کنید و با برقراری ارتباط میان آن ها مفهوم متن اصلی را درک کنید (استفاده از کلمات عامیانه در خلاصه نویسی به درک بهتر شما کمک می کند).
برای مطالعه روش های خلاصه نویسی کلیک کنید
۱۰) تکرار و تمرین
تکرار و تمرین یکی از رایج ترین روش های تقویت حافظه است.
همه مطالب (سخت/ آسان) برای تثبیت در حافظه بلند مدت نیاز به تکرار و تمرین دارند.
حتی دروس سخت هم با تکرار و تمرین ساده تر می شوند و بهتر در حافظه شما باقی می مانند.
۱۱) بکار گیری مطالب
بکارگیری مطلبی که مطالعه کردید در تقویت حافظه شما موثر است.
در واقع هر چه بیشتر مفاهیم را برای خود یادآوری و از آن ها استفاده کنید دسترسی به آن ها راحت تر می شود.
سعی کنید بین مطالبی که از قبل مطالعه کردید و مطالب جدید ارتباط برقرار کنید تا یادآوری مجدد آن ها حافظه خود را پرورش دهید.
یکی از بهترین روش های بکارگیری مطلب آموزش انچه بلد هستید به دیگران است. در این حالت مفاهیم به بهترین شکل ممکن برای شما یادآوری می شوند.
۱۲) طبقه بندی مطالب
مطالب را دسته بندی شده به حافظه خود منتقل کنید.
مغز شما به صورت خودآگاه مطالب دسته بندی شده را راحت تر و در کوتاه ترین زمان در اختیار شما قرار می دهد و اصطلاحا دسترسی راحت تری را برای شما ایجاد می کند.
با طبقه بندی مطالب حافظه شما ظرفیت بیشتری برای ورود مطالب و مفاهیم جدید دارد.
۱۳) اهمیت تغذیه
خوراکیهایی نظیر ماهی، میوه و سبزیجات به عملکرد مطلوب مغز کمک میکنند. جالب است بدانید شکلات تلخ نیز در تقویت عملکرد مغز و حافظه مؤثر است. وقتی شکلات میخورید، مغز دوپامین آزاد میکند. دوپامین موجب میشود سریعتر یاد بگیرید و راحتتر به خاطر بیاورید. همچنین، شکلات حاوی فلاونول و آنتی اکسیدان است که به تقویت عملکرد مغز کمک میکنند. پس هر وقت به انجام فعالیتهای ذهنی دشوار مشغول میشوید، یک تکهی کوچک شکلات تلخ بخورید تا مغزتان سرحالتر شود.
مطالعه مطالب فوق به شما کمک می کند با تقویت حافظه پردازش بهتری از آنچه که می خوانید داشته باشید.
امیداوریم در این زمینه موفق عمل کنید.
چه فکر کنید میتوانید و چه فکر کنید نمیتوانید، در هر دو صورت حق با شماست.
پیج اینستاگرام :
konkur.info.official