یکی از دروس بسیار تاثیرگذار بر رتبه فرد در کنکور ریاضی و چه در کنکور تجربی و انسانی، درس ریاضی است. اگر داوطلبان شیوه صحیح مطالعاتی این درس را درک کنند، می توانند درصد و در نتیجه رتبه خوبی کسب نمایند. برخلاف دروس دیگر، یادگیری ریاضی به صورت حفظی ممکن نیست. هرچند هم که حفظیات شما قوی باشد اما جهت موفقیت در آن، نیاز به تمرین و حل مسائل بر روی کاغذ دارید. در این مقاله سعی داریم شما را با نحوه صحیح مطالعه ریاضی آشنا سازیم.
مباحث ریاضی کنکور نظام جدید
در کنکور نظام جدید، نقل و انتقالاتی میان مباحث ریاضی رشته تجربی و رشته ریاضی صورت گرفت. مفاهیم زیادی مانند تابع زوج و فرد، تقریبا مشتق دوم، هذلولی، انتگرال و … حذف شد و مباحثی مانند بهینهسازی از رشته ریاضی وارد رشته تجربی شد. مباحث ریاضی کنکور نظام جدید برای رشته تجربی از سه پایه دهم تا دوازدهم با تعداد ۲۱ فصل تشکیل شده است که به هر پایه ۷ فصل تعلق میگیرد.
مباحث ریاضی کنکور نظام جدید برای رشته تجربی شامل مباحث اصلی مانند: آمار، احتمال، هندسه، تصاعد، مجموعهها، مثلثات، تابع، معادلات و نامعادلات، تابع، حد، مشتق و کاربرد مشتق میباشد. مباحث ریاضی رشته ریاضی فیزیک هم به صورت مختصر از کتابهای آمار و احتمال، ریاضیات گسسته، هندسه، ریاضی دهم و حسابان تشکیل شده است. در بررسی نحوه مطالعه ریاضی کنکور به شدت مهم است که این مباحث را بشناسید. قسمت بعدی درباره بزرگترین اشتباه در روش خواندن درس ریاضی برای کنکور است که شاید شما هم ناخواسته درگیر آن باشید…
بزرگ ترین اشتباه در مطالعه ریاضی برای کنکور
خواندن ریاضی برای کنکور، با مطالعه سایر درسها بسیار تفاوت دارد. بزرگترین اشتباه در خواندن ریاضی برای کنکور، مطالعه این درس به صورت فصل به فصل است. اگر شما جزو افرادی هستید که خواندن ریاضی را از فصل یک سال دهم شروع کردهاید دچار این اشتباه شدهاید و حتی دلیل اصلی درصدهای منفی در ریاضی کنکور هم همین موضوع است. ترتیب مطالعه مباحث ریاضی کنکور نظام جدید به شدت مهم است و باید حتما رعایت شود. اما چرا مطالعه ریاضی به صورت فصل به فصل اشتباه است؟ به مثالهای زیر توجه کنید:
مثلثات: فصل ۲ ریاضی دهم، فصل ۴ ریاضی یازدهم و فصل ۲ ریاضی دوازدهم
آمار و احتمال: فصل ۷ ریاضی دهم، فصل ۷ ریاضی یازدهم و فصل ۷ ریاضی دوازدهم
تابع: فصل ۵ ریاضی دهم، فصل ۳ ریاضی یازدهم، فصل ۱ ریاضی دوازدهم
مواردی که دربالا اشاره شد، تعدادی از فصلهای تکراری در سه پایه است. به این سوال پاسخ دهید: اگر به صورت فصل به فصل پیش بروید در فصل ۲ ریاضی دهم مثلثات را میخوانید. باید ۵ فصل دیگر از ریاضی دهم و ۳ فصل از ریاضی یازدهم را بخوانید تا به مجدد به مثلثات برسید. آیا با این سبک ریاضی را مطالعه کنید بهتر یاد میگیرید یا اگر بعد از مثلثات دهم، بلافاصله مثلثات یازدهم را مطالعه کنید؟ یکی از دلایل اهمیت ترتیب خواندن فصلهای ریاضی برای کنکور این مورد بود.
مباحث مستقل ریاضی کنکور
این دسته از مباحث ریاضی کنکور هیچ ارتباطی با سایر مباحث ریاضی ندارند. به عنوان مثال نمیتوان آمار را با تابع ترکیب کرد یا هندسه را با حد ترکیب کرد. رعایت ترتیب در بین مباحث مستقل ریاضی کنکور هیچ اهمیتی ندارد و به دلخواه میتوانید این فصلها را مطالعه کنید. فصلهای مستقل ریاضی کنکور به صورت زیر میباشند:
- مجموعه، الگو و دنباله
- آمار
- شمارش بدون شمردن + احتمال
- هندسه
همانطور که اشاره شد، هیچ اهمیتی ندارد مباحث مستقل را با چه ترتیبی بخوانید، اما ترتیبی که در بالا درنظر گرفته شده است جنبه روانشناسی دارد و به شدت میتواند در یادگیری به شما کند.
مباحث بهم پیوسته ریاضی کنکور
این مباحث هم همانطور که از اسم آنها پیداست، مانند یک زنجیر به هم متصل هستند. مهمترین و دردسرسازترین بخش در نحوه خواندن درس ریاضی برای کنکور مربوط به همین مباحث زنجیروار است. به عنوان مثال در بخش تابع شما در اولین قدم برای حل سوالات باید دامنه تابع را تعین کنید! خب دامنه تابع با حل نامعادله و تعین علامت تعین میشود پس باید معادلات و نامعادلات قبل از تابع مطالعه شود. مباحث زنجیروار و ترتیب مطالعه آنها را به صورت زیر میتوانید مشاهده کنید:
- مثلثات
- معادلات و نامعادلات
- تابع
- حد
- مشتق
- کاربرد مشتق
درمورد بحث تابع منظور فقط مفهوم تابع و دامنه و برد آن نیست، بلکه هر مبحثی که مربوط به تابع باشد مانند قدر مطلق، حزءصحیح، لگاریتم، ترکیب تابع و … باید در این بخش مطالعه شود و بعد به سراغ مبحث بعدی بروید. یادتان باشد اگر به دنبال حذف تعدادی از مباحثی از ریاضی هستید به شدت مراقب مباحث زنجیروار باشید که میتوانند دردسر ساز شوند.
روش مطالعهی درس ریاضی
رياضيات شامل علائم، فرمولها، روشهاي ويژه و کتابهاي درسي است که سخت به نظر ميآيند و خيلي کلمات و اصطلاحات منحصر به فرد هستند. در نتيجه مهم است که از مهارتهاي مطالعهاي استفاده کنيد که اختصاصاً مناسب رياضيات باشد.
۱- شما نميتوانيد رياضيات را فقط با خواندن و گوش دادن ياد بگيريد. قسمت زيادي از يادگيري رياضيات به تمرين کردن فعالانه بستگي دارد. اين بدان معني است که شما حتماً بايد همهي تکاليف و وظايف محولهي درسي خود در رياضيات را انجام دهيد. ياد گرفتن چگونگي استفاده از فرمولها و روشها، حياتي است.
۲- رياضيات يک موضوع زنجيره اي است. چيزي که در يک روز معين درس داده ميشود بر اساس آموختههاي روز قبل از آن است. همين که عقب افتاديد، دوباره رسيدن به درس سخت ميشود. آماده شدن براي امتحان، آن هم در دقايق آخر، به شما کمک نخواهد کرد. بايد در همهي کلاسها شرکت کنيد و پابهپاي معلمتان پيش برويد.
۳- رياضيات مبحث سختي است که به طور فزاينده اي پيچيده ميشود. شايد لازم باشد که زمان مطالعهی بيشتري براي رياضيات نسبت به ديگر مباحث اختصاص دهيد.
۴- سعي نکنيد که روش خود را در رياضيات حفظ کنيد. فرمولها و روشهاي بسيار زيادي در رياضيات وجود دارد. سعي کنيد که بر روشهاي کليدي مسلط شويد. اين کار ميزان اطلاعاتي را که بايد به خاطر بسپاريد کاهش خواهد داد.
۵- وقتي روشي را براي حل يک مسئله ياد گرفتيد، دقيقاً همان روش براي ديگر مسائل هم در اغلب موارد ميتواند استفاده شود. وقتي با مسئلهي جديدي روبهرو ميشويد، سعي کنيد آموختههاي قبلي خود را بر مسئلهی جديد اعمال کنيد.
۶- فرهنگ لغات رياضي را ياد بگيريد. اغلب کلمهاي که در رياضي مورد استفاده قرار ميگيرد، وقتي در مبحثي غير از رياضي مورد استفاده قرار ميگيرد، معناي متفاوتي ميدهد. کلمات و اصطلاحات جديد رياضي و معناي رياضي آنها را در قسمتهاي خاصي از دفتر خود وارد کنيد.
۷- رياضيات مبحثي است که بسياري از دانشآموزان را مضطرب ميکند. داشتن اعتمادبهنفس ميتواند اضطراب شما را کاهش دهد. روشهايی که برای مطالعهی رياضي به شما پیشنهاد میکنیم ميتواند به شما در موفقيت در رياضيات کمک کند. تا زماني که تشخيص ميدهيد به راهکارهايي بيش از اينها نياز داريد، کمک بگيريد و تلاش بسياري بکنيد.
مراحل روش مطالعه ریاضی
۱- یادگیری
اولین مرحله از مطالعه، یادگیری است كه میتوان گفت بهترین اصل است؛ زیرا تا درست و مفهومی یاد نگیریم، نمیتوانیم سؤالات ریاضی را به درستی پاسخ دهیم؛ پس باید از تمام ابزارهای موجود برای یادگیری استفاده كنیم. ابزارهای یادگیری این درس عبارتاند از: كلاس، جزوه و كتاب درسی. شما داوطلب عزیز باید به دقت در كلاس، درس را از دبیر بیاموزید، سپس در همان روز، مبحث تدریسشده را از جزوه، مطالعه کرده و مثالها را مجدداً حل كنید.
بعد از خواندن جزوه، نوبت به مطالعه ی كتاب درسی میرسد كه باید خط به خط آن را بخوانید و تمام مثالها و تمرینهای حل شده و حل نشده را حل كنید. تعدادی از تستهای كنكور سراسری، عیناً از مثالها و تمرینها و نكات متن درس مطرح میشود. توجه داشته باشید برای حل سؤالات ریاضی، تنها یاد گرفتن نكات، قضیه ها و فرمولها كافی نیست بلكه باید علاوه بر یادگیری و فهمیدن، آنها را به خاطر بسپارید؛ زیرا در جلسه ی آزمون، نه كتاب داریم و نه جزوه.
پس اول به دقت و مفهومی یاد بگیرید و سپس فرمولها و نكات و رابطه ها و… را حفظ كنید. در ادامه ی مرحله ی یادگیری لازم است تعدادی تست به طور آموزشی از مبحثی كه مطالعه كردید، حل كنید. در حل تست به طور آموزشی، زمان تست زدن مهم نیست، بلكه یادگیری تمام نكات تست و بهكارگیری مطالب مطالعه شده در حل تست، مهم است. هنگام حل تست آموزشی میتوانید از جزوه یا كتاب درسی یا حتی پاسخ تشریحی تست كمك بگیرید. تعداد تستهای آموزشی باید به تعدادی باشد كه تمام مطالب درسی در آن مبحث را پوشش دهد.
پس از حل تستهای آموزشی، نوبت خلاصه نویسی است. مباحثی را كه مطالعه و چند تست آموزشی از آن حل كردید خلاصه نویسی كنید. سعی كنید در خلاصه نویسی، تمام مطالب و نكات مهم را یادداشت کنید.
۲- تمرین
اكنون كه درس را خوب یاد گرفته و خلاصه نویسی كردید، باید برای تثبیت و تسلط مطالب و نكات درسی و نیز بالا رفتن سرعت تست زنی، تعدادی تست را تمرین كنید. تستهایی را كه حل نكردید یا غلط حل كردید، حتماً علامت گذاری كنید؛ زیرا در این تستها ضعف دارید و باید آنها را برطرف كنید.
چون حجم مطالب درسی و تنوع آنها زیاد است، نباید تعداد تستهای تمرینی به قدری زیاد باشد كه از مباحث دیگر عقب بیفتید؛ باید تست را به دقت و متناسب با حجم مبحث مطالعهشده انتخاب كنید. اگر مبحثی را به طور كامل نخواندید، به حل تستهای تمرینی نپردازید، مثلاً تا تمام نكات دنباله را یاد نگرفتید، از مبحث دنباله، تست تمرینی حل نكنید. توصیه میكنم، متناسب با هر تستی كه از یك مبحث در كنكور سراسری مطرح میشود، حداقل ۵۰ تست به طور تمرینی حل كنید؛ مثلاً اگر از مبحث مجانبها در كنكور سراسری، یك سؤال مطرح میشود، حداقل باید ۵۰ تست مجانب، به طور تمرینی حل كنید.
در انتخاب تستهای تمرینی، اولویت با تستهای كنكورهای سالهای گذشته است؛ چون هم استاندارد هستند و هم تمام مطالب درسی را پوشش میدهند.
۳- مرور
چون حجم مطالب در درس ریاضی زیاد است؛ ممكن است بعضی از مطالبی را كه قبلاً مطالعه كردید، فراموش کنید. در این صورت باید در فواصل معین، مطالب را مرور و دوره كنید. در این مرحله از مطالعه میتوانید هم از جزوه و هم از خلاصه نویسی ها استفاده كنید. پس از خواندن آنها و یادآوری نكات، بهتر است به سراغ تستهای علامتگذاری شده بروید و آنهایی را كه قبلاً اشكال داشتید، مجدداً حل كنید و اگر زمان داشتید، تعدادی تست جدید از آن مبحث حل كنید. هر اندازه بتوانید تعداد دفعات مرور را بیشتر كنید، آماده تر شده و حضور ذهن بالاتری برای حل سؤالات تستی پیدا میكنید.
سخن پایانی
با رعایت کردن این سیر مطالعاتی کار شما در روش مطالعه ریاضی ساده تر و اصولی تر خواهد بود. در درس ریاضی پشتکار و مداومت بسیار مهم بوده و کمک می کند هرچه سریعتر بر قله این درس بایستند.
پیج اینستاگرام :
konkur.info.official