کنکور اینفو

بروزترین و برترین سایت کنکوری کشور

خبر های داغ کنکور
آخرین مقالات
آزمون های آزمایشی

روش صحیح مرور درس ها

مرور درس ها قطعا یکی از مهم ترین عوامل پیشرفت درسی، افزایش درصد و تراز و موفقیت در کنکور است. اگر درس ها را مرور نکنید زحمت های قبلی شما از بین خواهد رفت. اگر درس ها را به شکل صحیح مرور نکنید باز هم به نتیجه مطلوبی نخواهید رسید. در مورد مرور هم روش های مرور را باید یاد بگیرید و هم زمان های مرور را، اگر ذهن انسان همانند کامپیوتر هر فایل مشخصی را برای مدت طولانی در خود حفظ می کرد مشکلی نبود. اما با خواندن یک باره مطالب به هیچ وجه نمیتوانید آن را در حافظه بلند مدت ذخیره کنید. در واقع ذهن انسان پیچیدگی های بسیاری دارد، حافظه بلند مدت و کوتاه مدت و چگونگی ذخیره اطلاعات از جمله این پیچدگی هاست.به این دلیل در این مقاله بهترین روش های مرور درس ها را برای شما دانش آموزان آماده و ارائه کرده ایم.

روش های مرور درس ها

انواع مرور برای امتحان های نهایی و کنکور با سه روش انجام می شود . در هر زمان باید از روش مرور مناسب استفاده کنید تا با استفاده بهینه از زمان به نتیجه خوبی برسید.

۱- روش مرور بازخوانی

مرور درس ها به روش باز خوانی یعنی دوباره خواندن مطالب از قبل خوانده شده به صورت کامل یا به صورت تقریبا کامل. مرور مجدد درسنامه ها و جزوه ها و یادداشت هایی که از بل برداشته ایم همگی جزء این روش محسوب می شوند. کتاب درسی در اغلب موارد مهم ترین منبع روش بازخوانی است.روش خواندن سریع در زمان کوتاه قبل از امتحان یا کنکور اجرا می شود و در محدوده باز خوانی دسته بندی می شود.در این روش شما نکات مهمی را که از قبل هایلایت کرده اید، در عرض مدت زمان کوتاهی ورق می زنید تا یک دید کلی و سریع از آن بگیرید.این روش حدودا در یکی یا دو هفته قبل کنکور صورت می پذیرد و توسط همه افراد اجرا نمی شود زیرا که برخی افراد هایلایت های مناسبی ندارند یا به آن مرحله نرسیده اند که بتوانند طی یک زمان کوتاه تمام مطالب را بخاطر بیاورند.

۲- روش مرور بازیابی

مرور درس ها به روش بازیابی با استفاده از حل تست های جدید یا علامت دار از مطالبی که قبلا حل شده انجام می شود. به عنوان یک نکته کلیدی باید بدانید که در طول تست زدن حتما تعدادی تست را علامت دار بنمایید. تست علامت دار وقتی مرور می شود علاوه بر یادآوری نکات کلیدی، باعث آرامش بخشیدن به فرد می شود. چون کنکور هم تستی برگزار می شود با دیدن تست های درست مان بطور نا خود آگاه احساس آرامش می کنیم. بطور متوسط از بین هر ۱۰ تستی که می زنید حداقل یک عدد باید هایلایت شود. نکته دیگر آن است که در موقع حل تست ها جواب آن ها را داخل کتاب علامت گذاری نکنید. تا دفعه بعد هنگام مرور همچنان سفید باشد. می توانید دفتر مختص جواب تست هایتان در نظر بگیرید.

۳- روش مرور تلفیقی بازیابی و با خوانی

این روش به دو گونه انجام می شود :

۱- اگر احساس تسلط بر دروس دارید ابتدا باز خوانی سپس بازیابی کنید.

۲- اگر احساس ضعف در مبحث مد نظر دارید بایستی اول بازیابی سپس بازخوانی نمایید. به این صورت که اول تعداد تست استاندارد از مبحث حل کنید سپس به متن کتاب یا درسنامه و جزوه درس مورد نظر رجوع کنید.

راهکار های مؤثر برای یادآوری خوانده شده ها

گاهی اتفاق می افتد که قسمتی از کتاب را بارها خوانده اید؛ اما باز هم فکرمی کنید مفهوم آن برایتان جدید است. زمان و مکان مطالعه ی قبلی هم در ذهنتان تداعی می شود؛ اما جملات جدیدند. این یکی از چالش های بسیار رایج در زمینه ی مطالعه است. راه های مختلفی برای غلبه بر تثبیت کردن آموخته ها در ذهن وجود دارد که اگر کمی مصمم و پیگیر باشید، به راحتی می توانید این روش ها را هنگام مطالعه پیاده سازی کنید. برای یادگیرندگان بصری که تکیه ی یادگیری و به ذهن سپاری مطالب در آ نها بر دیدنِ تصاویر و اشکال است، استفاده از الگوهای تصویری تأثیر بیشتری در بازدهی یادگیری خواهد داشت. تصویرها و علامت ها برای این دسته از افراد ابزار کارآمدی برای یادآوری است. استفاده از روش هایی نظیر ترسیم نقشه ی ذهنیِ فرایند مطالعه بر روی کاغذ، استفاده از علامت های رنگی برای مطالب، ترسیم نمودار و دسته بندی از مطالب ترکیبی، فلش کار ت ها و کشیدن تصاویر مهم در دفتری جداگانه و جمع بندی، راهکارهای مناسبی برای تثبیت مطالب برای این دسته از یادگیرندگان است. برای یادگیرندگان صوتی که تکیه ی یادگیری و تثبیت مطالب در آن ها بر شنیدن و شکل صوتی اطلاعات است، استفاده از الگوهای شنیداری تأثیر بیشتری در کیفیت یادگیری و تثبیت آن دارد. برای این دسته از افراد ضبط کردن جلسات درسی و بخش های مهم مطالعاتی با صدای خود افراد، راهکار بسیار کاربردی است. حضور فیزیکی در گروه های مطالعاتی یا حضور آنلاین در این گرو هها که یادگیری مطالب به صورت مباحثه است، راهکار دیگری برای بهبود کیفیت یادگیری است. کدسازی های صوتی از مطالب برای این افراد تأثیر زیادی در بهبود فرایند مرور و یادآوری مطالب دارد.برای یادگیرندگان نوشتاری که تکیه ی یادگیری و آموختن در آ نها بر نگارش مطالب است، یادداش تبرداری از مطالب مهمی که در کلاس درس گفته می شود یا نوشتن مطالب مهم در منزل، راهکار طلایی است. این دسته افراد با نوشتن دوباره ی یادداشت های اولیه می توانند یادگیری های ناقص خود را کامل کنند.

چند نکته ی مهم در مرور

*اول گل را بکارید و بعد به آن آب بدهید یعنی اینکه اول باید درس را خوب یاد بگیرید و بعد آن را مرور کنید.

*جلوی تلویزیون و جاهای شلوغ وباغ پارک جای مرور نیست. مرور هم باید با تمرکز در جای و زمان مناسب انجام شود.

*مرور های اولیه زمان میگیرند چون در مراحل اول یادگیری و تعمیق مطالب هستید. مرور های بعدی از پس از ایجاد

تسلط سریع تر انجام می گیرند و هلوا اند.

*وسواس نداشته باشد بگذارید مطلب خوب جا بیفتد.

به خاطر ترس از فراموش شدن مطلب خود را وادار به دوره ی زودرس و نابجا نکنید.

*برای مرور خود از یک سر رسید استفاده کنید و تاریخ مرور هر موضوع را در آن وارد کنید.

*در هر مرور اشکالات و اشتباهات قبل را کنترل و یادآوری کنید و تآکید شما بر روی قسمت های فراموش شده باشد.

*در هر مرحله از مرور سعی کنید به نکاتی دست یابید که در مراحل قبل متوجه ی آن نشده بودید.

منحنی فراموشی

در سال ۱۸۸۵ میلادی فردی به نام هرمان ابینگهاوس یک ایده با عنوان منحنی فراموشی مطرح کرد. این ایده بیانگر اهمیت پشتکار و تمرین چند باره در راستای یادگیری بهتر بود. او برای آزمودن این موضوع، به جمع آوری دروس و مواد آموزشی بی اهمیت پرداخت و شروع به تمرین و خواندن چند باره‌ این مطالب کرد. سر انجام به این نتیجه رسید که زمانی که محتواهای آموزشی را چندین بار تکرار کرد به تسلط بیشتری بر روی مطالب رسید. ابینگهاوس نتیجه گرفت که اگر انسان ها موضوعی را در طول یک بازه زمانی به دفعات بسیار تمرین کنند، میزان تسلط به موضوع افزایش یافته و امکان فراموش کردن آن کاهش خواهد یافت. ین منحنی فراموشی در قالب نموداری که محور افقی آن تجربه و محور عمودی آن یادگیری است نشان داده می‌شود. تجربه‌ ها شامل میزان تلاش و زمانی است که صرف یادگیری می‌ شود و یادگیری شامل عملکرد و دانش است. نتیجه حاصل از این نمودار بیانگر این موضوع است که یادگیری با تمرین و پشتکار افزایش خواهد یافت.

تفسیر منحنی فراموشی به این صورت است که اگر شما ۱۰۰ درصد یک مطلب را یاد گرفته باشید، به مرور زمان مقداری از این مطلب از ذهن شما پاک خواهد شد تا جایی که بعد از گذشت حدود  ۹۰ روز از مطالعه حدودا ۲ یا ۳ درصد از کل مطلب مطالعه شده در ذهنتان باقی خواهند ماند. اما در صورتی که در فاصله زمانی معینی شما دوباره مبحث خوانده شده را مرور کنید، نکات مهم برای شما یادآوری خواهد شد و همچنین با تکرار آن پش از گذشت ۳۰ روز یا یک ماه تمام آن مطلب از حافظه کوتاه مدت وارد حافظه بلند مدت خواهد شد و از این لحظه به بعد حتما فراموشی آن بسیار کم نزدیک به صفر است. در صورتی که مطابق با تکنیک های گفته شده پیش روی کنید و در فواصل زمانی گفته شده به مرور مطالب بپردازید، شیب منحنی فراموشی کندتر خواهد شد.

زمان های مناسب مرور درس ها

یک اصل مهم در بترین روش مرور درس ها زمان مرور ها است. مرور اگر در زمان های مناسب انجام نشود مطابق با منحنی فراموشی ابینگ هاوس به تدریج فراموش می شوند. این یعنی دوباره کاری و نیاز به مطالعه مجدد. استفاده از الگوی زمانی صحیح مرور درس ها مانع از فراموشی می شود.

الگو اول مرور

این الگو برگرفته از منحنی فراموشی ابینگهاوس می باشد و یک روش بسیار ایده آل است. ممکن است در مطالعه کنکوری پیاده سازی این روش امکان پذیر نباشد. در این روش بازه های زمانی مرور درس ها عبارت اند از:

مرور اول ۱ روز بعد از مطالعه

مرور دوم ۳ روز بعد از مطالعه

مرور سوم ۱۰ روز بعد از مطالعه

مرور چهارم ۳۰ روز بعد از مطالعه

مرور پنجم ۹۰ روز بعد از مطالعه

الگو دوم مرور

این الگو برای اجرای در واقعیت و برای کنکور مناسب تر است. همچنین تا حدود ۹۰% با منحنی فراموشی ابنگهاوس هم تناسب دارد.

مرور اول ۱ روز بعد مطالعه

مرور دوم بین ۵ تا ۱۰ روز بعد از مطالعه

مرور سوم بین ۳ تا ۴ هفته لعد از مطالعه

مرور چهارم حدود ۲ ماه بعد از مطالعه

مرور پنجم حدود ۴ ماه بعد از مطالعه

روش مرور آلفا

حالت آلفا همان زمانی است که نیم‌کره سمت راست مغز فعال‌ تر نیم کره چپ مغز باشد. زمانی که مغز در حالت آلفا قرار ‌گیرد، تمرکز و خلاقیت بیشتری داشته و اطلاعاتی ورودی را بهتر به خاطر خواهد سپرد. یکی از زمان های حالت آلفا رخ می دهد، دقایقی پیش از خواب است که بالاترین بازدهی برای یادگیری به شمار می رود. از این رو با گوش دادن به فایل‌ های صوتی مربوط به مطالب درسی خود می ‌توانید به مرور کردن مطالب پیش از خواب بپردازید.

روش مرور بالارد

این روش بر گرفته از اثر بالارد، دانشمند بزرگ انگلیسی است. اثر بالارد می گوید وقتی شما یک مطلب را مطالعه می کنید و مفاهیم آن به ذهن شما انتقال می یابد آثار یادگیری آن مطلب بطور ممتد ادامه می یابد. مثلا دیروز مطلبی از دین و زندگی مطالعه کرده اید و مدت مطالعه شما ۱ ساعت بوده. باید بدانید که امروز ضمیر نا خود آگاه ذهن تان درگیر آن موضوع می باشد در حالی که از آن اطلاعی ندارید. این اتفاق حاکی از قدرت بسیار زیاد مغز انسان می باشد

روش مرور بالارد با اجرای مراحل زیر امکان پذیر می باشد. در برنامه‌ ریزی درسی خود به روش مرور بالارد، به مدت یک ساعت زمان برای مطالعه درس مورد نظر اختصاص دهید و از این فرصت نهایت استفاده را ببرید. بعد از اتمام این یک ساعت مطالعه حدود ۱۵ الی ۲۰ دقیقه استراحت برای خود در نظر بگیرید. پس از اتمام زمان استراحت دوباره می بایست درس خواندن را شروع کنید. با این تفاوت که این بار به اندازه دفعه اول نیاز به مطالعه عمیق نیست. درس را اندکی سریع ‌تر از بار اول مرور کنید. در مرحله بعد ۲۴ ساعت پس از اولین مطالعه یک بار دیگر به مرور مطالب درسی بپردازید. در نهایت همین کار را برای ۳۶ ساعت بعد نیز اجرا کنید.

 مرور دروس حفظی و فرمولی برای کنکور

مطالعه و مرور کتاب های حفظی و فرمولی کمی با هم تفاوت دارد. برخی از دروس حفظی را لاجرم باید از روی کتاب و بعضی فصل را همیشه با جزئیات خواند.

به عنوان مثال، برای درسی مثل ادبیات، سعی کنید تاریخ ادبیات ها را جداگانه، متن های کتاب را مجزا و آثار نویسندگان را هم به همراه هم مطالعه کنید.

بهترین روش مرور دروس برای کنکور برای چنین دروسی، ساختن رمز ها و یا داستان هایی است تا همیشه در ذهن تثبیت گردند. البته این رمزها را کنار خود مطلب بنویسید تا هر بار چشمتان آن را مشاهده کند. 

در مورد دروس فرمولی، روش مرور کمی متفاوت است. مناسب ترین روش همان مراجعه به تست و محک زدن دوباره خود است. به علاوه آشنایی با سوالات و مسائل بیشتر باعث می شود که روش های قبلی حل مسئله در ذهن ماندگار شود و مغز راحت تر به حلاجی بپردازد.

سخن پایانی

ما در این مقاله سعی کردیم بهترین روش های مرور را برای داوطلبان کنکور و دانش آموزان تهیه و ارائه کنیم .آرزو موفقیت برایتان داریم.

پیج اینستاگرام :
konkur.info.official

به نظرت شما بهترین انتشارات برای کتاب فیزیک کنکور چیه؟

نمایش نتیجه نظرسنجی

Loading ... Loading …

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا
Scroll to Top