کنکور اینفو

بروزترین و برترین سایت کنکوری کشور

بورسیه تحصیلی

بورسیه تحصیلی

اگر جزو داوطلبانی هستید که قصد دارید تحصیلات خود را در خارج از کشور دنبال کنید این مقاله را با دقت مطالعه کنید.
دریافت بورسیه تحصیلی به شما داوطلبان علاقمند این امکان را می دهد که بدون هزینه و یا هزینه کم در خارج از کشور ادامه تحصیل دهید.
اگر قصد تحصیل در خارج از کشور را دارید، اطلاع از شرایط بورسیه تحصیلی می‌تواند فرآیند دریافت کمک هزینه های تحصیلی را به ساده‌ تر کند پس با ما همراه باشید.

بورسیه تحصیلی چیست ؟

بورسیه یا همان کمک هزینه تحصیلی (Bursary) کمک هزینه‌ ای است که دانشگاه‌ ها و مراکز علمی یا موسسات خیریه به دانشجویان کوشا و واجد شرایط علمی اعطا می‌ کنند.
یکی از بهترین روش ها برای کاهش هزینه‌ های تحصیل استفاده از بورسیه‌ های متنوع و مختلف تحصیلی است. اما دریافت بورسیه به هیچ عنوان فرآیند ساده‌ای نداشته و در واقع به دلیل رقابت شدید آن، بسیار سخت است.

انواع بورسیه تحصیلی

بورسیه های تحصیلی با هم متفاوت هستند.
برای دریافت بورسیه تحصیلی متناسب با شرایط خود بهتر است شرایط هریک از بورسیه های تحصیلی را با دقت مطالعه کنید.
بورسیه تحصیلی دو دسته بندی اساسی دارد که هریک از آن ها نیز دارای زیر شاخه های متنوعی هستند که در ادامه مطالعه می کنید.

  • کمک هزینه تحصیلی بدون انجام فعالیت
  • کمک هزینه تحصیلی در قبال انجام فعالیت

کمک هزینه تحصیلی بدون انجام فعالیت

این دسته از بورسیه های تحصیلی شامل ۶ زیر شاخه است.
شرایط بهره مندی از آن ها را با دقت مطالعه کنید.

۱) بورسیه (Scholarship)

برای اینکه دانشجویی بتواند از این بورس بهره مند شود، باید شرایط تحصیلی مناسبی از نظر دانشگاه داشته باشد.
این نوع کمک هزینه تحصیلی بیشتر بر پایه شایستگی تحصیلی است.
در واقع این نوع کمک هزینه تحصیلی از دانشگاه‌ ها و مراکز علمی یا موسسات خیریه به دانشجویان ممتاز و واجد شرایط اعطا می‌شود.
این بورس‌ ها معمولاً برای دوره‌ های کارشناسی ارشد و دکترا در نظر گرفته می‌ شود و نیازی به بازپرداخت آن از طرف دانشجو نیست.
دانشجویانی که قصد دریافت این نوع بورسیه‌های تحصیلی را دارند‌، باید از سوابق تحصیلی خوبی برخودار باشند و همچنین برای تمدید آن از طرف دانشگاه، عملکرد خوبی از خود نشان دهند.

نحوه دریافت بورسیه (Scholarship) به دو صورت است :

  • بورسیه جزئی (Partial scholarship) : تنها بخشی از هزینه‌های شما را در بر می‌گیرد. ممکن است به صورت یک مبلغ ثابت در هر ترم به شما اختصاص یافته و یا به عنوان تخفیفی در شهریه در نظر گرفته شود. این نوع بورسیه بسیار رایج و متنوع است و دانشجویان می‌توانند در طول تحصیل خود از آن‌ها استفاده کنند.
  • بورسیه کامل (Full Scholarship) : در این شکل بورسیه که دریافت آن بسیار سخت و رقابتی است، علاوه بر پک شهریه، مبلغی نیز به عنوان هزینه‌های زندگی به شما پرداخت می‌شود.
    برای دریافت فول اسکالرشیپ داشتن یک رزومه تحصیلی و پژوهشی قوی از الزامات اساسی است.

بورسیه (Scholarship) بر پایه ملاک های متفاوتی به دانشجو ارائه می شود که معروف ترین آن ها بر پایه شایستگی (Merit-based) است.
انواع بورسیه اسکالرشیپ را در ادامه مطالعه کنید.

  • بورسیه تحصیلی بر پایه شایستگی (Merit-based)
  • بورسیه تحصیلی بر پایه نیاز (Need-based)
  • بورسیه دانشجویان ویژه (Student-specific)
  • بورسیه مشاغل خاص (Career-specific)
  • بورسیه ویژه کالج (College-specific)
  • بورسیه ورزشی (Athletic)
  • بورسیه‌های تحصیلی خلاقانه (Creative Contest Scholarships)

۲) بورسیه فرصت مطالعاتی (Fellowship)

فرصت مطالعاتی معمولا برای دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری و گروه های پژوهشی می باشد.
بیشتر دانشجویان ترجیح می دهند از فرصت مطالعاتی به عنوان راهی برای تقویت سطح علمی همراه با تجربه های لازم برای موفقیت در رشته (تخصص) انتخابی خود استفاده کنند.
این بورسیه معمولا هر ساله تمدید می شود.

انواع بورسیه فلوشیپ را در ادامه مطالعه کنید.

  • (Fellowship) تحقیقاتی
  • (Fellowship) تدریس
  • (Fellowship) پزشکی

Scholarship و Fellowship اگر به طور کامل به دانشجو اهدا شوند، معمولا همه هزینه های تحصیل را پوشش می دهند . حتی برای هزینه های روزانه زندگی مبلغی هم تحت عنوان (Monthly Stipend) به حساب دانشجو واریز می شود.

۳) بورسیه جایزه (Awards)

این کمک هزینه همه نوع جایزه را شامل می شود و هیچ حد و محدوده ای ندارد ولی معمولا مبالغ این جایزه ها زیاد نیست و نمی تواند هزینه دانشگاه را تامین کند.
کسب رتبه برتر در ترمی خاص، تاییدیه هیئت علمی در مورد صلاحیت برتر علمی دانشجو بسته به نوع موسسه یا سازمانی که این پاداش را در نظر گرفته و داشتن مقاله معتبر یا نیاز مالی این بورسیه به دانشجو تعلق می گیرید.
این پاداش‌‌ ها ممکن است در طول چند ترم به دانشجو تعلق بگیرد و نیازی به بازگشت آن نیست.
این مبلغ مستقیما به حساب دانشجو واریز می‌ شود و برخی اوقات نیز ممکن است به صورت کوپن، بن خرید کتاب، هزینه سفر برای ارائه مقاله در کنفرانسی خاص و یا هزینه شرکت در یک دوره تخصصی باشد.
معمولا این جوایز تنها یک بار به هر فردی تعلق می گیرد.

۴) وام تحصیلی (Loan)

دانشجویان این وام را از بانک یا نهاد های خصوصی یا دولتی وام دریافت می‌ کنند.
این وام‌ ها که به شکل‌ های مختلف و با شرایط متفاوت ارائه می‌ شوند، عموما به طور مستقیم به حساب دانشگاه واریز می‌ شود. مهم‌ ترین نکته در خصوص دریافت وام معرفی فردی جهت ضمانت (مقیم آن کشور) است که ضمانت‌ نامه و تعهد‌ نامه بازپرداخت را به دانشگاه ارائه دهد.
وام تحصیلی تنها در اختیار شهروندان کشور ارائه دهنده وام است و به دانشجویان بین‌‌المللی تعلق نمی‌گیرد.
بازپرداخت وام‌های تحصیلی بعد از اتمام دوره دانشگاه شروع می شود و البته نرخ سود این وام‌ها پایین تر و بازپرداخت آن‌ها نیز انعطاف‌ پذیرتر از وام‌ های دیگر است.

۵) کمک هزینه تحصیلی (Grant)

کمک هزینه‌ ای بلا عوض می باشد و انواع مختلفی دارد. این فاند تحصیلی از سوی نهاد های خصوصی و دولتی یا سازمان‌ های مردم نهاد برای هر سال تحصیلی جدید ارائه می‌ گردد.
این کمک هزینه‌ها بر اساس وضعیت مالی دانشجو یا خانواده آن اعطا می‌شود.
میزان این کمک هزینه‌ها نیز متغیر است و شرایط دریافت آن نیز از سوی سازمان و یا نهاد ارائه‌ دهنده مشخص خواهد شد.
دانشجویان بین‌ المللی می‌توانند برای دریافت انواع گرنت‌ های دولتی و غیر دولتی درخواست دهند، با این حال عموما اطلاع‌ رسانی گرنت‌ ها در سایت دانشگاه صورت می‌گیرد.
بورسیه (Grant) کمک بلاعوض یا همان چیزی که به عنوان بورس عرف شده است. تقریبا همه چیز را شامل می شود و به معنی اجازه دریافت کمک هزینه مالی برای تحصیل است .
حالت دیگر گرنت در پروژه‌های تحقیقاتی بوده که یک فرد یا تیم تحقیقاتی برای به انجام رساندن پروزه خود نیازمند منابع مالی است، در نتیجه از دولت یا موسسات مالی دیگر درخواست می‌کند تا یک گرنت پژوهشی به طرح آن‌ها اختصاص دهند.

۶) معافیت شهریه (Tuition Waiver)

حذف یا معافیت شهریه تنها شامل شهریه دانشگاه (هزینه واحد های درسی) می شود و ممکن است دانشجو کلا یا به صورت درصدی از پرداخت شهریه معاف شود.
همچنین این کمک هزینه تحصیلی می‌تواند شامل هزینه خوابگاه یا هزینه یک بازدید علمی باشد.
در ایمیل یا برگه ای که دانشگاه ارائه می دهد حتما میزان این waiver مشخص شده است.

انواع بورسیه معافیت شهریه (Tuition Waiver) را در ادامه مطالعه کنید.

  • کمک هزینه ها می توانند به صورت ۱۰۰% باشند که به آن اصطلاحا Full Fund یا Full Ride می گویند. در این حالت همه هزینه های دانشگاه و خوابگاه و خوراک و کتاب و غیره را برای کل مدت تحصیل (یا زمان مشخصی مثلا ۱ سال) دانشگاه پرداخت می کند. مبلغ کمی هم اضافه بر آن هزینه ها پرداخت می شود که بتوان سفر دانشجویی رفته و کمی تفریح کنید.
  • کمک هزینه ها می تواند به صورت ۵۰% یا غیره باشند که اصطلاحا به آن Parital Fund می گویند. بعضی ها به صورت درصدی بورس می دهند و بعضی ها به صورت مبلغ پرداخت می نمایند.
  • کمک هزینه در قبال انجام فعالیت

کمک هزینه تحصیلی در قبال انجام فعالیت

اخذ این بورسیه مستلزم انجام فعالیت هایی است که با توجه به نوع بورسیه تحصیلی شما متفاوت است.
این دسته از کمک هزینه های تحصیلی شامل ۳ زیر شاخه هستند.
برای آگاهی از شرایط این بورسیه های آن هارا با دقت مطالعه کنید.

۱) دستیار تحقیق (Research Assistantship)

به اختصار به آن RA می گویند و به عنوان دستیار آزمایشگاه شناخته خواهد شد اما به واقع این افراد در آزمایشگاه کار نمی کنند بلکه اغلب در نوشتن مقاله یا کتاب به استاد کمک می کنند و یا اگر نیاز به انجام نظر سنجی، تحقیقات بازار و موارد دیگر باشد، فعالیت می کنند.
اگر RA داشته باشید در اغلب دانشگاه‌های آمریکا Tuition و Fee را پرداخت نمی‌کنید و حقوق هم می‌گیرید.
RA اغلب فقط به دانشجویان دکترا تعلق می‌گیرد.

حوزه فعالیت دانشجویان RA به بخش های زیر تقسیم می شود :

  • جمع‌آوری داده‌ها، ورود و تجزیه و تحلیل آن‌ها
  • مرور ادبیات و دیگر کارهای کتابخانه
  • نوشتن گزارشات
  • سازماندهی و تمیز کردن آزمایشگاه یا مطب

۲) دستیار تدریس (Teaching Assistantship)

به اختصار به آن TA می گویند و مانند استاد حل تمرین در ایران است. دستیار تدریس نوعی بورس نیست و در واقع کار دانشجویی بوده که از طریق استاد به دانشجو داده می شود و حقوقش را استاد یا دانشگاه پرداخت می کند.
کار یا وظایف این افراد شرح مشخصی ندارد و بسته به درخواست استاد می تواند از تصحیح برگه ها، برگزاری امتحان، جلسه رفع اشکال یا مواردی دیگر باشد.
قانون خاصی برای گرفتن TA وجود ندارد و معمولاً دانشجویانی که سطح علمی بالایی دارند در این پست قرار می‌گیرند.
این بورسیه معمولا به دانشجویان مقطع ارشد و دکتری تعلق می گیرد.
در دانشگاه‌ های آمریکا وقتی TA هستید معمولا Tution و Fee را پرداخت نکرده و حقوقی دریافتی برای زندگی دانشجویی تقریبا کافی است. همچنین اغلب دانشگاه‌ها لازم دارند که شما امتحان صحبت کردن انگلیسی مثل TSE یا بخش صحبت کردن TOEFL iBT را بگذرانید و نمره لازم را کسب نمایید .کسب نمره بالای ۹۰ الزامی است.

۳) کارآموزی (Internship)

یکی از روش‌ های پرداخت شهریه دانشگاه در دوران دانشجویی، کسب درآمد از طریق کار به عنوان کارآموز است.
کار دوره کارآموزی مرتبط با رشته تحصیلی دانشجویان متقاضی کارآموزی است.
کارآموزی (Internship) اصولا به دانشگاه ربطی نداشته و دانشجو برای یک شرکت کار می کند اما از آنجایی که همزمان با دانشجویی می باشد، به شکل کار پاره وقت بوده و چون هنوز مدرکی دریافت نشده به عنوان متخصص شناخته نشده و به همین علت به این دوره اصطلاحا کارآموزی گفته می شود.
حقوقی که شرکت‌ ها به دانشجویان پرداخت می‌کنند معمولا بسیار بالاتر از حقوقی است که دانشجویان با داشتن Teacher Assistantship یا Research Assistantship در طول سال دریافت می‌نمایند.

کمک هزینه هایی که در حالت های خاص به افراد خاص اعطا می شوند

۱) کمک هزینه شایستگی (MERITBased Scholarships) : به معنی شایستگی است. این نوع بورس ها به دانشجویانی که از نظر علمی برتری دارند، داده می شود. چیزی که اغلب دانشجویان تحت معدل و مقاله و نمره بالای زبان بیان می کنند، همین بورسیه بوده که هر سال بین دانشجویان متقاضی، کسانی که رزومه بهتری دارند انتخاب شده و بسته به میزان بودجه دانشگاه، به آنها تعلق می گیرد.

۲) کمک هزینه خانم ها (WOMEN) : برای تشویق خانم ها به ادامه تحصیل .

۳) کمک هزینه موارد خاص پزشکی (Disability) : این بورس به افراد دارای ناتوانی های جسمی، بینایی و شنوایی و هم چنین افرادی که شرایط خاص پزشکی دارند تعلق می گیرد. هم چنین برای افراد مبتلا به HIV نیز بورس خاص در نظر گرفته می شود.

۴) کمک هزینه کم درآمد ها (Financial Need) : این نوع بورس ها به کسانی تعلق می گیرد که از خانواده های پایین و تحصیل نکرده هستند ولی وضعیت درسی خوبی دارند و یا توانایی مالی پرداخت هزینه های دانشگاه را ندارند.
برای بررسی وضعیت مالی، معمولا از ساکنین کشور، برگه های مالیاتی سالیانه آن ها را مدنظر قرار می دهند تا مطمئن شوند آن خانواده درآمد زیادی ندارد و آن شخص واقعا شایسته کمک مالی است. معیار سنجش برای دانشجویان خارجی کاملا مشخص نیست و اغلب با توجه به درآمد، میزان پیشرفته بودن و … کشور مبدا دانشجو، به دانشجویان این بورس تعلق می گیرد.

۵) کمک هزینه مطالعات خاص (Special Studies) : بعضی بورس ها فقط به رشته های خاصی تعلق می گیرند به عنوان نمونه رشته های مربوط به محیط زیست یا انرژی.
به این دلیل که این گونه رشته ها به خاطر میزان درآمد یا شرایط کاری بعد از فارغ التحصیلی، رشته های پرطرفداری نبوده و درآمد زیادی نیز ندارند، بسیار از گروه های حمایت از محیط زیست به کسانی که به این رشته ها علاقه داشته باشند، بورس می دهند.

۶) کمک هزینه مناطق خاص (Regional) : این بورس ها متعلق به مناطق یا کشورهای خاص (هند، آسیای شرقی خصوصا چین و کره، کشورهای آفریقایی) می باشد. برای منطقه خاورمیانه هم پس از چندین جنگی که آمریکا در آن ها شرکت داشته، امکانات و بورس های تحصیلی را برای عراق و افعانستان مد نظر گرفته است.

۷) کمک هزینه مهارت های خاص (Professionals) : این بورس ها به کسانی داده می شود که تخصصی داشته باشند. تخصص به معنی مهارت در هر موردی می باشد و اگر کسی در زمینه ورزش یا هنر یا موسیقی و کلا موضوعاتی که به عنوان Hobby شناخته می شوند، فعالیت خوبی داشته باشد می تواند به دنبال این نوع کمک هزینه باشد.

چه کسانی می‌توانند بورسیه تحصیلی بگیرند ؟

  • دارای حداقل معدل ۱۶ تا ۱۷ از آخرین مدرک تحصیلی (نظیر دیپلم و یا کارشناسی) باشید
  • از حداقل نمره ۶.۵ تا ۷ زبان آیلتس برخوردار باشید
  • برای تحصیل در مقطع کارشناسی حداکثر ۲۵ سال و برای تحصیل در مقطع ارشد حداکثر ۲۹ تا ۳۰ سال سن داشته باشید
  • امکان انجام موفق مصاحبه حضوری و قانع کردن مسئولان بورسیه را برای دریافت کمک هزینه دانشگاهی داشته باشید
  • در صورت نیاز، توانایی ارائه نمرات آزمون های بین المللی نظیر SAT، GRE و یا GMAT را داشته باشید
  • از رزومه تحصیلی و نمرات دروس تخصصی درخشان برخوردار باشید
  • توانایی ارائه مقاله علمی و نمونه کار قابل قبول جهت اثبات توانایی های علمی خود را داشته باشید
  • فاصله ی بین زمانی که شما فارغ التحصیل شدید و اقدام به مهاجرت تحصیلی کردید برای بورسیه تحصیلی بسیار اهمیت دارد که اصطلاحا به آن گپ تحصیلی می گویند
  • متقاضی اخذ بورسیه تحصیلی باید مدرک خود را از دانشگاه های سراسری معتبر و دارای رتبه گرفته باشند که شانس بورس شدن را بیشتر می کند
  • ارائه مقالات جهانی ارزشمند (اختیاری)
  • اختراعات و طرح های صنعتی ثبت شده (اختیاری)

بهترین کشورها برای دریافت بورسیه تحصیلی

نام کشورنام بورسیه (برخی بورسیه های کشور های مورد نظر را نام بردیم)
ایالات متحده آمریکا Joint Japan World Bank Graduate Scholarships
AAUW International Fellowships
سوئدBlenkinge Institute of Technology Scholarship Programme
University of Borås Tuition Fee Waivers
انگلستان Chevening Scholarships
Gates Cambridge Scholarships
کاناداLester B. Pearson International Scholarships
York University International Student Scholarship Program
استرالیا International Postgraduate Research Scholarships (IPRS)
University of Sydney International Research Scholarships

امیدواریم مطالعه مطالب فوق آگاهی های لازم درباره اخذ بورسیه تحصیلی را در اختیار شما قرار داده باشد.

پیج اینستاگرام :
konkur.info.official

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا
Scroll to Top